Археолошко налазиште, које се помиње под именом „Летиште“ или Велика Долина, налази се у самом атару села Витовнице, на удаљености од око 8 км источно, уз саму реку, која носи име села.

 На само 3 км од центра села Витовнице постоји археолошко насеље под именом „Хумке од камена и шодера“. Како археолози наводе, постоји 12 хумки и сматрају да се на том месту налазила топионица.

Налазиште под именом „Појана Кушењ“ уз Витовничку реку, на коме се налазе алатке и ексери од ливеног гвожђа, говоре да су рудари овде обрађивали и топили руду гвожђа за сопствене потребе. На локалитету „Ветерник“, у јазу воденице, нађена је златна наушница, израђена од златне жице. Ову наушницу је пронашао мештанин из села Витовнице, Димитрије Стевановић, који је узимао песак из воденичког јаза за сопствене потребе. Наушница је израђена у техници филиграна и гранулације и има велику карику пречника 5 сантиметара, а закопчава се на петљу. Чува се у Народном Музеју у Београду и једина је таквог облика у алату која потиче са простора Браничева. Потиче из средњег века, мада стручњаци сматрају да се њен настанак веже за XII век.

На локалитету, на имању Петра Арсенијевића из Витовнице, у атару званом „Пјештера“, нађени су остаци од керамичких посуда. У атару „Стануловац“ је Драгомир Анђелковић пронашао гвоздене алатке. У истом атару, на месту званом „чесма“, мештани су пронашли камени споменик са исклесаним главама, који је, по представама, свакако датира из доба римске епохе. Постављен је и данас се чува у дворишту школе у селу Мелници, где је пренет 1969. године и уливен у бетонски постамент. Ови подаци о археолошким локалитетима објављени су у часопису Народног Музеја из Пожаревца, „Виминацијум”, у броју 1 из 1986. године (аутор текста др Гордана Марјановић Вујовић) и броју 11 из 2000. године (аутори текста су Драган Јацановић и Јасмина Живковић). У збирци аутора ове књиге, Радета М. Обрадовића, налази се сребрни динар, настао у доба Краља Милутина, нађен у близини манастира Витовнице, као случајан налаз. И други предмет из поменуте збирке, део бронзане копче или пређице са угравираним ликом лава, такође је пронађен на стенама изнад манастира, као случајан налаз.